Roditelj kao model ponašanja

Gradska opština Zvezdara raspisala je projekat pod nazivom „Interaktivna predavanja za roditelje „Roditelj – model ponašanja dece u saobraćaju“ čiji je cilj bio unapređenje bezbednosti saobraćaja. Predmet ovog projekta predstavljali su roditelji, koji u procesu odrastanja dece predstavljaju njihove uzore odnosno modele ponašanja.

Učenje po modelu je karakteristično za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i iz tog razloga ciljna grupa ovog projekata predstavljali su upravo roditelji dece prvog razreda osnovnih škola na teritoriji gradske opštine Zvezdara. Porodica ima dominantan uticaj na ponašanje dece u saobraćaju, čak iako mnogi nisu svesni toga. Brojna istraživanja ukazuju da deca „nasleđuju“ obrasce ponašanja, pa i ponašanje u saobraćaju od svojih porodica. Roditelji predstavljaju uzore svojoj deci, posebno u periodu kada deca treba da se osamostale u saobraćaju, iz tog razloga roditelji moraju biti svesni da će deca zapamtiti i prihvatiti njihovo ponašanje, a ne ono što oni govore. Dakle, ukoliko roditelji čine prekršaje u prisustvu dece, deca neće uzimati u obzir ispravna teorijska objašnjenja roditelja već će preuzeti model ponašanja.

U okviru projekta, bilo je potrebno napraviti brošuru „Roditelj – model ponašanja dece u saobraćaju“, a zatim na osnovu sadržaja brošure realizovati predavanja za roditelje.

1

Predavanje „Roditelj – model ponašanja dece u saobraćaju“ sastojalo se iz dva dela:

  • Prvi deo – predavanje koje prati sadržaj brošure
  • Drugi deo – diskusija sa roditeljima o problemima sa kojima se suočavaju u procesu saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja

 Nakon kratkog uvoda o samom projektu i značaju njegove realizacije za bezbednost dece u saobraćaju, roditeljima je ukazano na specifične karakteristike dece uzrasta prvog razreda kao i na njihove mogućnosti i ograničenja koja su važna za saobraćajno obrazovanje i vaspitanje dece.

1
LISTA KOMENTARA   (Broj komentara - 0)
Nije poslat ni jedan komentar na ovoj stranici.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavljali Vaše komentare na internet stranici.
GENERALNI SPONZOR

www.navak.rs
SPONZOR KONFERENCIJSKE TORBE
www.s-projekt.rs
Decade of Action for
Road Safety 2011-2020