Pametne ulice Mladenovca

Komisija za bezbednost saobraćaja na putevima gradske opštine Mladenovac je u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja i programom unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima, na području gradske opštine Mladenovac raspisala konkurs i realizovana je kampanja „Pametne ulice Mladenovca“.

Cilj projekta je podizanje svesti građana GO Mladenovac o problemu bezbednosti saobraćaja u Mladenovcu, koji je veći od republičkog proseka, i potrebe da se promene stavovi i navike u ponašanju u saobraćaju.

Imajući u vidu cilj projekta, odnosno podizanje svesti građana jedne lokalne zajednice o problemu bezbednosti saobraćaja realizovan je projekat koji se sastojao iz tri celine:

 • Kampanja na društvenim mrežama
 • Vršnjačka edukacija za učenike završnih godina srednje škole
 • Radionice za mlade 16-30 godina

Indikatori uspešnosti realizacije Projekta, kao i evaluacije svake od pojedinačnih aktivnosti u okviru Projekta, pokazuju da je Projekat postigao očekivane efekte. Prevashodno, realizovane su sve planirane aktivnosti, a aktivnosti su naišle na odličan prihvat od strane stanovnika.

Kampanja na društvenim mrežama

Shvatajući značaj društvenih mreža na današnji socijalni život svakog stanovnika, kampanja na društvenim mrežama u Mladenovcu je podrazumevala sledeće aktivnosti:

 • ispitivanje stavova stanovnika Mladenovca o bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine Mladenovac putem 'onlajn' upitnika koji je deljen na popularnoj društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook),
 • iniciranje i pokretanje grupe na društvenim mrežama pod imenom „Pametne ulice Mladenovca“, sa ciljem širenja svesti građana svih starosnih kategorija o značaju bezbednog učestvovanja u saobraćaju,
 • iniciranje i pokretanje stranice na društvenim mrežama pod imenom „Pametne ulice Mladenovca“, sa ciljem širenja svesti građana svih starosnih kategorija o značaju bezbednog učestvovanja u saobraćaju,
 • uključivanje postojećih grupa na društvenim mrežama u širenje ideje bezbednog učestvovanja u saobraćaju,
 • postavljanje i deljenje preporuka, saveta, video i drugog materijala preko društvenih mreža (stranica, grupe),
 • poseban akcenat na društvenim mrežama stavljen je na: stanje ugroženosti stanovnika i/ili pojedinačnih kategorija učesnika u saobraćaju, kako bi se podigla svest građana o riziku stradanja u saobraćajnim nezgodama; značaj upotrebe sistema zaštite – sigurnosnih pojaseva, zaštitnih kaciga i dečijih sedišta, sa preporukama za pravilno korišćenje; opasnostima i rizicima koji nastaju usled vožnje pod uticajem alkohola i narkotika, zatim zbog prebrze vožnje itd.
 • praćenje aktivnosti na društvenim mrežama u pogledu stavova građana o bezbednosti saobraćaja i informisanje lokalne samouprave,
 • postavljanje linka na sajtu opštine i na društvenim mrežama sa ciljem dostavljanja predloga, saveta, sugestija, komentara od strane građana u pogledu: stanja bezbednosti saobraćaja, aktuelnih problema bezbednosti saobraćaja, iniciranja aktivnosti radi unapređenja bezbednosti saobraćaja
1

Kampanja za omladinu – vršnjačka edukacija

Deo kampanje pod nazivom ,,Vršnjačka edukacija' je namenjen i prilagođen srednjoškolskom uzrastu. Realizovao je student završne godine, prethodno je osmišljena od strane eksperata. Vršnjačku edukaciju je pohađalo 23 učenika završnih godina srednjih škola.  Prezentacija je obuhvatila 6 delova, od kojih je prvi opšti deo, a ostalih pet delova predstavljaju najznačajnije faktore rizika u bezbednosti saobraćaja.

1

Indikatori uspešnosti projekta

1

Da bi se ispunili ciljevi globalnog unapređenja bezbednosti saobraćaja mora se početi od lokalnog nivoa. U ovom projektu prikazan je primer dobre brige o bezbednosti saobraćaja jedne lokalne samouprave i zainteresovanost građana za pitanje bezbednosti saobraćaja. U projektu je prikazan model sa merljivim indikatorima uspeha koji se može primeniti na ostale lokalne samouprave u bilo kom delu sveta. Prednost ovakve kampanje je što se za kratko vreme, sa minimalnim finansijskim sredstvima može delovati na veliki broj ljudi, na njihove stavove i razvoj svesti. Jasno je da su ovakvi efekti kratkotrajni i u cilju produžetka efekta kampanje treba je ponoviti nakon 6 meseci. 

LISTA KOMENTARA   (Broj komentara - 0)
Nije poslat ni jedan komentar na ovoj stranici.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavljali Vaše komentare na internet stranici.
GENERALNI SPONZOR

www.navak.rs
SPONZOR KONFERENCIJSKE TORBE
www.s-projekt.rs
Decade of Action for
Road Safety 2011-2020