Analiza postojećeg stanja bezbednosti saobraćaja i upravljanje bezbednošću saobraćaja na lokalnom nivou

Razvoj svesti i stavova stručne, političke i najšire javnosti o obimu i vrsti problema u bezbednosti saobraćaja, kao i o mogućnostima upravljanja bezbednošću saobraćaja se ne može unapređivati bez profesije i profesionalizma u bezbednosti saobraćaja. U tom smislu, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je  javni poziv za sufinansiranje projekta u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture čiji su nosioci udruženja i druge organizacije civilnog društva u 2015. godini, pod nazivom Stručno usavršavanje profesionalaca u jedinicama lokalnih zajednica.

Udruženje "Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici" (u daljem tekstu Udruženje) je konkurisalo na pomenuti javni poziv sa nazivom predloga projekta "Analiza postojećeg stanja bezbednosti saobraćaja i upravljanje bezbednošću saobraćaja na lokalnom nivou". Ciljne grupe projekta su profesionalci u oblasti bezbednosti saobraćaja zaposleni u lokalnim samoupravama, članovi lokalnih tela za bezbednost saobraćaja, saobraćajna inspekcija, starešine saobraćajne policije, zaposleni u javnim preduzećima,  srednjim stručnim školama itd. 

1

Cilj projekta je jačanje kapaciteta bezbednosti saobraćaja na lokalnom nivou, kroz adekvatnu obuku profesionalaca u jedinicama lokalnih samouprava. Projektom je obuhvaćena obuka u stručnom sagledavanju stavova i tendencija u bezbednosti saobraćaja, kreiranju i korišćenju lokalnih baza podataka o stavovima, ponašanju, kapacitetu i integritetu institucija, odnosno o saobraćajnim nezgodama i drugim direktnim pokazateljima bezbednosti saobraćaja. Obuka o obimu i vrsti problema bezbednosti saobraćaja, globalnim trendovima, značaju strateškog pristupa upravljanju bezbednosti saobraćaja itd.

Očekivani rezultati projekta:

  • Bolje razumevanje globalnih i nacionalnih trendova u bezbednosti saobraćaja,
  • Unapređenje stavova i svesti o značaju bezbednosti saobraćaja i značaju pojedinih institucija i pojedinaca na lokalnom nivou,
  • Unapređeni stavovi o značaju lokalnih baza podataka i praćenja stavova o rizicima, ponašanja u saobraćaju i saobraćajnih nezgoda.

Osnovne aktivnost projekta jeste organizovanje po pet radionica u četiri lokalne samouprave i to u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Projekat je sadržao dvodnevni seminar koji se sastoji od 5 radionica:

  • Upravljanje bezbednošću saobraćaja, Globalni plan Decenije akcija za bezbednost saobraćaja
  • Priručnik Svetske zdravstvene organizacije za profesionalce u bezbednosti saobraćaja
  • Praćenje stavova o rizicima u bezbednosti saobraćaja
  • Praćenje indikatora bezbednosti saobraćaja na lokalnom nivou

Lokalne baze podataka o saobraćajnim nezgodama i drugim obeležjima značajnim za bezbednost saobraćaja

1
LISTA KOMENTARA   (Broj komentara - 0)
Nije poslat ni jedan komentar na ovoj stranici.
Morate biti prijavljeni kako bi ostavljali Vaše komentare na internet stranici.
GENERALNI SPONZOR

www.navak.rs
SPONZOR KONFERENCIJSKE TORBE
www.s-projekt.rs
Decade of Action for
Road Safety 2011-2020